Kalecik Karası’nın Gerçek Öyküsü
Geçen hafta, bir gazetenin arkasındaki haberi okuyunca, hem şaşırdım,
hem de üzüntü duydum. Kalecik Karası’nı Türkiye’ye tanıtan kişi olarak,
şu sıralar Türkiye’de danışmanlık yapan bir Fransız’dan bahsediliyordu.
Ankara’nın ve Türkiye’nin en değerli şaraplık çeşitlerinden olan
Kalecik Karası üzümünün ve şarabının gerçek öyküsünü Türkiye’de en iyi
bilenlerden biri olarak, bu yanlışı düzeltmek istedim.
Kalecik Karası Ankara’ya 80 kilometre uzaklıktaki Kalecik ilçesine özgü
bir üzüm. Kesin kanıtlar olmamakla birlikte, büyük olasılıkla tarihte
başta Hititler olmak üzere Anadolu’da yaşamış uygarlıklar tarafından
şarap üretiminde kullanılıyor. Birçok, siyah şaraplık üzüm çeşidinden
farklı yanı; tanen miktarının düşük, meyvemsi aromalarının ise zengin ve
kompleks olması. Özellikle iyi yıllarda Kalecik karası şarabında çilek,
kiraz ve frambuaz gibi kırmızı meyveler baskın. Zarif yapısına karşın,
aynı Burgo
...
Devamı »